Platán Autóház Nyíregyháza Hírek

Aktuális híreink

  1. Hírek
  2. Vadászból vadászott: az új Audi RS 5 DTM
2018.03.13.
Újdonság az Audiról

Vadászból vadászott: az új Audi RS 5 DTM

DTM-bajnok, a csapatok és a gyártók értékelésének győztese, Audi-pilóták a tabella első négy helyén: 2017-ben az Audi Sport minden idők legsikeresebb eredményével zárta a szezont. Az olaszországi Vallelungában tartott tesztelésen mutatkozott be először a nagyközönségnek az új Audi RS 5 DTM. A továbbfejlesztett bajnoki autóval az Audi Sport május 5-én és 6-án a Hockenheimringen megkezdi a DTM 2018-as szezonját és ezzel együtt a címvédési projektjét is.

Audi RS 5 DTM

Idén a DTM-ben még inkább a pilóták kerülnek a középpontba azután, hogy eltörölték a népszerűtlen teljesítménytömegeket. A 2017-es szezonban a még erősebb motorok és a lágyabb gumiabroncsok tették izgalmasabbá a versenyt. Idén a több mint 500 lóerős DTM-versenyautók aerodinamikai leszorítóerejét mintegy 25 százalékkal csökkentik a tavalyihoz képest, valamint egyszerűsítik a futóműveket. A szabályok mostantól kerekenként csak egy rugóból és lengéscsillapítóból álló egységet engedélyeznek, a „harmadik elemet”, vagyis az egy tengely két kereke közötti összekötőt már nem szabad használni. Ezáltal szeretnék a mezőnyt még szorosabbá tenni.

„Egyetértünk a DTM igazgatójával, Gerhard Berger úrral a DTM jövőjét illetően” - mondta az Audi Motorsport igazgatója, Dieter Gass. „”Nem szeretnénk soha véget nem érő technológiai versengést és egyetlen márka dominanciáját, ehelyett izgalmas, csúcsszínvonalú versenyeket szeretnénk látni.” Ezért az a cél, hogy a pilóták és a csapatok egyéni teljesítménye nagyobb szerepet kapjon. Dieter Gass szerint a DTM továbbra is jó úton halad az új szezonban: „A leszorítóerő további csökkentése és a futóművek egyszerűsítése még látványosabb versenyeket ígér a rajongóknak.”

Az Audi RS 5 DTM 2013 óta a nemzetközi szinten is népszerű túraautó-versenysorozatban összesen 73 futamon indult, és ezeken 32-szer győzött, 26-szor rajtolt az első helyről, illetve 42-szer futott legjobb köridőt. Az elmúlt három év mindegyikében az Audi nyerte meg a legtöbb DTM-versenyt egy erős csomaggal. A fejlesztési lehetőségek tere idén nagyon beszűkült, mivel a korábban szabadon fejleszthető aerodinamikai területek kialakítását – mint például a kerékjáratok körüli terület – most minden DTM-versenyautónak egységesen előírják. „Most alapvetően mindegyik autó ugyanazzal az aerodinamikai csomaggal fut” - mondta Andreas Roos, az Audi új DTM-projektvezetője. „Az egyes gyártók azonban saját maguk tervezhetik meg az aerodinamikai elemek és az adott jármű karosszériája közötti összekapcsolást. A korábbi jelentős aerodinamikai fejlesztéseknek már vége. A leszorítóerő csökkentése számottevő hatással van a futóműbeállításra és a gumiabroncsok kezelésére. Összességében a futóművek terén is kevesebb beállítási lehetőség maradt, ezért az Audinak meg kellett változtatnia korábbi filozófiáját. „A vallelungai, szezon előtti tesztelés megadta az első támpontokat arról, hogy hol tartunk, annak ellenére, hogy az időjárási körülmények mindkét nap messze álltak az optimálistól” - foglalta össze Andreas Roos.

Az új generációs Audi RS 5 DTM versenyautóval (belső projektneve: RC7) Jamie Green (GB) és René Rast (D) hajtotta végre az első teszteket. Nyolc győzelmével Jamie Green az Audi RS 5 DTM eddigi legsikeresebb pilótája, míg René Rast szenzációsan nyerte el a DTM bajnoki címét a 2017-es bemutatkozó szezonjában. „Már a szimulátorban az első virtuális teszteken is éreztük a leszorítóerő csökkentését” - mondta René Rast. Ez a benyomás a versenypályán beigazolódott. „Most még nagyobb kihívás ezeket az autókat vezetni, mint korábban. Nekem személy szerint ez nagyon élvezetes, és a nézőknek is tetszenek majd ezek a versenyek, amelyek minden bizonnyal izgalmasabbak lesznek, mint valaha.”

A DTM-ben újoncnak számító Robin Frijns (NL) is lehetőséget kapott Vallelungában, hogy megtegye az első köreit az új Audi RS 5 DTM versenyautóval. Loïc Duvalnak (F), Nico Müllernek (CH) és Mike Rockenfellernek (D) azonban meg kell várnia a hivatalos DTM-tesztelést, amelyet a Hockenheimringen tartanak április 9. és 12. között. Egy hónappal később ott indul majd el az új DTM-szezon május 5-én és 6-án. A jegyek értékesítése már megkezdődött a www.dtm.com/tickets weboldalon. Németországban az új TV-partner, a SAT.1 élőben közvetíti majd a szezonnyitót.

Bejelentkezés a hírlevélhez

Hírlevelünkkel rendszeresen információkat kap autókereskedésünkről és exkluzív ajánlatainkról.

A megadott adatok hibásak. Próbálkozzon újra.

Kérjük, válasszon megszólítást!

Sajnos a hírlevél regisztrációval kapcsolatosan probléma merült fel. Kérjük, próbálkozzon újra később.

checkbox_default

Köszönjük!

Sikeresen feliratkozott hírlevelünkre.

Küldünk Önnek egy levelet, amely tartalmaz egy megerősítő hivatkozást, melyet el kell fogadnia a regisztráció véglegesítéséhez.