Platán Autóház Nyíregyháza Hírek

Aktuális híreink

  1. Hírek
  2. Műanyaghulladékból hoz létre szabadidőparkot az Audi Környezetvédelmi Alapítvány
2018.07.30.
Újdonság az Audiról

Műanyaghulladékból hoz létre szabadidőparkot az Audi Környezetvédelmi Alapítvány

Recycled Island Foundation projektpartnerével közösen nyitotta meg az Audi Környezetvédelmi Alapítvány az első „úszó parkot” Rotterdam kikötőjében. Rüdiger Recknagel, az alapítvány ügyvezető igazgatója: „Új technikák felhasználásával szeretnénk élhetőbbé tenni környezetünket”. A műanyaghulladék felfogására szolgáló további medencék telepítését tervezik Brüsszelben és Ambon szigetén (Indonézia).

Újrahasznosítás

Recycled Island Foundation projektpartnerével közösen nyitott meg az Audi Környezetvédelmi Alapítvány egy úszó parkot (Floating Park) Rotterdam Rijnhaven kikötőterületének vizén. A parkhoz szükséges műanyaghulladékot saját tervezésű gyűjtőmedencéivel szűrte ki a projektpartner a Nieuwe Maas folyó vízéből, amit azután - válogatását követően - műanyagszigetekké dolgozott fel. A növényekkel betelepített felület máris a környékbeliek és a látogatók kedvelt pihenőhelyévé vált.

 

Világméretű probléma a tengerek műanyagszennyezése, az Audi Környezetvédelmi Alapítvány pedig Recycled Island Foundation projektpartnerével közösen járul hozzá a megoldáshoz. Lényege, hogy a folyókban és kikötőkben műanyagfelfogó medencék hivatottak megakadályozni a műanyag kijutását a tengerbe. A hulladék több mint 98 százaléka már az első méteren, túlnyomó része pedig már az első fél méteren a vízfelszín alá süllyed, így hálóval lehetővé válik begyűjtése. Speciális felfogó akadályozza meg, hogy az erős hullámverés ismét kimossa a gyűjtőmedencéből. Az így nyert hulladékot új és innovatív célra használják fel a projekt résztvevői: különböző technológiák, köztük sajtolás, hegesztés és háromdimenziós nyomtatás alkalmazásával hatszögletű műanyagszigeteket állítanak elő belőle, amelyek hosszú távon javítják a környékbeliek, illetve a folyók halállományának és más élőlényeinek életkörülményeit.

 

Az első műanyaghulladékból épült úszó parkot Rüdiger Recknagel, az Audi Környezetvédelmi Alapítvány ügyvezető igazgatója és Ramon Knoester, a Recycled Island Foundation alapítója további jelentős projektpartnerek, köztük Rotterdam város és a Rijkswaterstaat, azaz a holland infrastrukturális és vízgazdálkodási minisztérium képviselői jelenlétében nyitotta meg szerdán, a rotterdami kikötőben. „Új technikák – mint például ez is – felhasználásával szeretnénk élhetőbbé tenni környezetünket” – hangsúlyozta Rüdiger Recknagel. „A műanyaghulladék újrahasznosítása pontosan megfelel alapítványunk célkitűzéseinek. Tevékenységünk célja az élhető jövő, emberek, állatok és növények számára egyaránt.” Amint Ramon Knoester hozzátette: „Hálásak vagyunk, hogy támogatóként nyerhettük meg az Audi Környezetvédelmi Alapítványt és közösen nyithatjuk meg Rotterdamban az első úszó parkot.”

 

A rotterdami műanyagsziget összfelülete 140 négyzetméter, amit öt négyzetméteres műanyagelemekből állítottak össze a projektpartnerek, majd telepítettek be növényekkel. E célra moha éppúgy használható, mint akár többméteres fák. A legtöbb blokk nyitott szerkezetű, amelyen áthatolhatnak a növények gyökerei, a vízfelszín alatt sűrű szövedéket alkotva. Ez algáknak és más vízinövényeknek is ideális élőhely, de élelemforrásként is szolgál a folyó élővilága számára. A szigetek mozgathatók, így különösen sokrétűen használhatók, s ebédszünet alatti kiülőként vagy épp a kikötőbeli szabadtéri koncertek színpadául vagy nézőteréül is szolgálhatnak.

 

A tervek között máris szerepel a projekt további helyszínekre szánt bővítése, így a hulladékgyűjtő medencék még az idén Brüsszelben, a Charleroi-csatornán, illetve az indonéziai Ambon szigetén is megjelenhetnek.

Bejelentkezés a hírlevélhez

Hírlevelünkkel rendszeresen információkat kap autókereskedésünkről és exkluzív ajánlatainkról.

A megadott adatok hibásak. Próbálkozzon újra.

Kérjük, válasszon megszólítást!

Sajnos a hírlevél regisztrációval kapcsolatosan probléma merült fel. Kérjük, próbálkozzon újra később.

checkbox_default

Köszönjük!

Sikeresen feliratkozott hírlevelünkre.

Küldünk Önnek egy levelet, amely tartalmaz egy megerősítő hivatkozást, melyet el kell fogadnia a regisztráció véglegesítéséhez.