Újdonság a SEAT-ról
2017.12.11.

Középpontban az innováció: 10 éves a SEAT fejlesztési központja

Idén tíz éves a SEAT prototípus fejlesztési központja, mely úttörő intézmény Spanyolországban, és az első ilyen központ a Volkswagen-csoporton belül is. A fejlesztési központ a martorelli gyárban működik, és összekapcsolja a kutatási és fejlesztési tevékenységet a gyártással. A központ 2007-ben történt megnyitása óta a vállalat 430 millió eurót fektetett itt be az új SEAT típusok fejlesztésébe.
10éves a SEAT prototípus fejlesztési központja

A prototípus fejlesztési központ egyik fő célja, hogy csökkentse az új modellek piaci bevezetésig tartó útját, és növelje a gyártási folyamatok valamint az erőforrás gazdálkodás hatékonyságát.  Ennek egyértelmű példája a virtuális valóság alkalmazása a fejlesztés kezdeti szakaszaiban, ami mintegy 30 százalékkal csökkentette a prototípusok gyártási költségeit.

Ezzel kapcsolatban a SEAT  gyártásért felelős alelnöke, Dr. Andreas Tostmann kiemelte, hogy "a prototípus fejlesztési központ egy jövőbe mutató létesítmény, és világos példája  a SEAT Industry 4.0 stratégia iránti elkötelezettségének.  A prototípusok fejlesztésében és a gyártási folyamatokban már több mint egy évtizede használjunk a virtuális valóságot. Dr. Tostmann hozzátette, hogy "a prototípus fejlesztési központ a gyártási folyamatokra koncentrál,  és az előmozdítja  a munkatársak bevonását a vállalat tevékenységének különböző területein. Mindezzel egy időben a központ kulcsfontosságú szerepet játszik a fejlődésben, amelyeknek köszönhetően még beindításuk előtt optimalizálhatjuk projektjeinket, csökkenthetjük a költségeket és a prototípusok megépítéséhez szükséges átfutási időt."

Nagy teljesítményű központ

Az elmúlt tíz év során a prototípus fejlesztési központ 50 modellt gyártott a formatervezési koncepciók megvalósíthatóságának javítása céljából, 2.000 teszt prototípust valamint 4.000 gépkocsit pedig a termék- és gyártási folyamat optimalizálása céljából, és 12.000 további fejlesztést alkalmaztak a jobb minőség elérése érdekében. A munka a prototípus fejlesztési központban az új projektek kezdeti szakaszában indul. A gyártás megkezdése előtt három évvel a központ megépíti a tesztelésre és az előgyártásra szánt első prototípusokat, és ennek során olyan új technológiákat alkalmaz, mint a sorozatgyártási folyamatok modellezését adó virtuális valóság.

Az intézményben kifejlesztett prototípusok és előgyártási modellek között megtaláljuk az Ibiza két nemzedékét, a Leon-t, a Toledo-t, a Mii-t, az Alhambrát, valamint a két legújabb típust, az Ateca-t és az Arona-t, és mindezek mellett a prototípus fejlesztési központ hozzájárult az Audi Q3 és az A1 fejlesztéséhez is.  A központ most hat új projekt előkészítéséndolgozik, ezek a termékek majd a jövőben kerülnek piacra.

Folyamatosan előre tekintő hozzáállás

A prototípus fejlesztési központ a SEAT digitalizáció iránti elkötelezettségével összhangban viszi előre az innovációt. Ennek jó példája az additív gyártási eljárás, ahol az anyagot rétegenként viszik fel pontosan egymásra. E technológia alkalmazásával lerövidül a közbülső folyamat, és az alkatrészek 75 %-kal gyorsabban készülnek el. Mindezen túl a központ olyan jövőbeni projekteken dolgozik, mint a virtuális valóság legteljesebb körű alkalmazása a prototípusok formatervezése során.