Platán Autóház Nyíregyháza Hírek

Aktuális híreink

  1. Hírek
  2. A kényelem új szintje – az Audi e-tron utastere
2018.07.12.
Újdonság az Audiról

A kényelem új szintje – az Audi e-tron utastere

Egészen újszerű dimenzióban élvezhetik igényes környezetüket az Audi e-tron vezetője és utasai. Nagyvonalú térkínálata és elegáns, visszafogott dizájnja mellett az Audi első tisztán elektromos hajtásrendszerű modellje különösen csendes és nyugodt utasteret kínál, ami a Bang & Olufsen 3D Premium Sound System térhangzású audio-berendezés számára is ideális feltételeket kínál. Az Audi e-tron a kezelés- és kijelzőtechnika új, digitális élményével is szolgál, egyben az első sorozatgyártású modell, amely virtuális külső visszapillantó tükrökkel készülhet.

Audi e-tron

Dizájn és minőség

 

Progresszív elegancia – a vezetőtér

Az Audi e-tron utastere a színvonalas menetteljesítmények, az intelligencia és a könnyedség jegyében született. Olyan erények, amelyek számos részletmegoldásban kifejezésre jutnak. A dizájn és a technika itt harmonikus egységet alkot. A lépcsőzetes kialakítású műszerfalon hangsúlyos vízszintes vonalakkal teljes szélességében a tágas „wrap-around” ív húzódik végig, egészen az ajtókárpitok szoborszerűen plasztikus formáiig. Az ívmotívum harmonikusan integrálja a műszerfal árnyékolóját, amely az Audi virtual cockpit fölé nyúlik. Utóbbi karcsú kijelzőfelülete vizuálisan szabadon álló hatást kelt, akárcsak az extrafelszerelésként rendelhető virtuális külső visszapillantó tükrök képernyői. Utóbbi megoldást az Audi e-tron kínálja az első sorozatgyártású modellként – immár új szintre emelve a járműbeli digitalizációt.

A teljes cockpit a vezetőre összpontosít, ahogyan az MMI touch response rendszer két képernyője is feléje fordul. A felső kikapcsolt állapotában szinte láthatatlanul simul a műszerfal Black Panel felületébe, míg a széles középkonzolba épített alsó monitor egyértelműen elkülönül tőle. Kívánságra a szélén felsorakoztatott multifunkciós gombok, valamint a világítás kezelőelemei szintén rendelhetők a Black Panel kivitelben és a touch response technikával. Mindkét érintőképernyő fekete alapon jeleníti meg képeit és információit. A grafikus felhasználói felületek tudatosan visszafogott és letisztult kialakításúak, így információik különösen gyorsan értelmezhetők. Az egyes piktogramok pontosan kidolgozott arányokkal, míg némelyek diszkréten animált formában jelennek meg.

A középső alagút konzolja nyitott oldalfelületekkel készül, ami könnyedséggel és karcsúsággal ruházza fel. Rakodórekesze mellett pohártartókat, illetve az extrafelszerelésként rendelhető Audi phone box technikáját foglalja magában, így ötvözve könnyedségét magas fokú funkcionalitással. A konzol felett szinte lebegő hatást kelt a kéztámasz, amely a menetfokozat választókapcsolóját és az elektromos rögzítőfék gombját hordozza. A vezető hüvelyk- vagy mutatóujjával választhatja a kívánt menetfokozatot.

 

Igényes és kényelmes – prémiumélményként az elektromos mobilitás

Az Audi e-tron minden felszereltségi szintjén gondosan összeválogatott anyagokkal, színekkel és dekorbetétekkel érkezik. Legyen éppen szó nemes hatású Valcona bőrről vagy sportos stílusú, sötét szálcsiszolt alumíniumról, kidolgozása és anyagválasztása tekintetében a tisztán elektromos hajtásrendszerű SUV-modell a legmagasabb minőségi igényeknek is megfelel. Műszerfalát már alapkivitelben bőr borítja, de kívánságra – akárcsak az ajtók kartámaszait és a térdtámaszokat – még igényesebb Valcona bőr bevonattal és kontrasztárnyalatú díszvarrásokkal is kérhetik az ügyfelek. Exkluzív megoldásként nyitott pórusú, erezett kőrisfa felületek is rendelhetők.

A magas külső hőmérsékletek mellett is kellemes üléskényelemről háromfokozatú szellőzés gondoskodik, amely már az alapkivitel üléseihez is rendelkezésre áll, a bőrkárpit ekkor gondosan perforált felületű. A kínálat csúcsán a számos irányban állítható Individual-kontúrülések állnak, amelyek ülőfelületük és támlájuk oldalpárnáinak pneumatikus állítása mellett kívánságra masszázsfunkcióval is rendelhetők. Ekkor hét különböző program szerint, illetve három választható intenzitással összesen tíz pneumatikus párna lazítja a hát izomzatát, mindenekelőtt a hosszú túrák során gondoskodva különösen kellemes közérzetről. Az ülések varrásmintája az elektronikus nyomtatott áramköröket idézi. Mindezt kontrasztárnyalatú díszvarrások emelik ki, amelyek a flintszürke Individual-kontúrüléseken például – utalásként a nagyfeszültségű fedélzeti hálózatra – a díszhajtásokkal együtt narancsszínűek.

Sötétben az opcionális Ambiente-világításcsomag burkolja hatásosan fehér LED-fénybe az utasteret, olyan felületeket világítva meg lágyan, mint az ajtók és a műszerfal – lebegő hatást kölcsönözve számukra. A kontúr-/Ambiente-világításcsomag harminc állítható színárnyalattal fokozza mindezt, miközben precízen rajzolja ki az utastér meghatározó vonalait, s a műszerfal e-tron emblémájának háttérvilágításaként is szolgál.

További érzékszervet kényeztető élményről gondoskodik a légminőség-csomag (Air Quality Paket), amely első osztályú levegőminőséget biztosítva ionizátort és szabályozható intenzitású illatosítást is kínál. Igény szerint nyári vagy téli illattal teszi kellemesebbé az utasteret, előbbi esetben a tengeri levegőt idéző mediterrán, míg utóbbiban a friss hegyi levegőhöz hasonló fenyőillatban. A káros gázokat légminőség-szenzor érzékeli, s önműködően aktiválja a belső levegőkeringtetést.

 

Akusztika és hangzásélmény

 

Nyugalom a fedélzeten – aeroakusztika és zajszigetelés

Elektromos hajtásrendszerének és igényes utasterének különleges kombinációja révén az Audi e-tron a mobilitás egészen újszerű élményét kínálja. Különösen városi forgalomban jellemzi utasterét csaknem teljesen nyugodt környezet, ahol csupán a gumiabroncsok gördülési zaja és az elektromos motorok halk surrogása hallható. Akusztikai komfortjuk az Audi összes modelljének egyik fő erőssége, az Audi e-tron azonban még ezt a szintet is tovább emelve szolgál a hosszú távokon is valóban kiemelkedő kényelemmel.

Ennek alapja a célzottan a színvonalas lengéskényelem és zajkomfort jegyében optimalizált karosszériaszerkezet. Az utascella váza melegen alakított acéllemezek alkotta konstrukció, de a hűtőegységével és masszív alumíniumházával ugyancsak a karosszériába integrált akkumulátorrendszer is növeli a konstrukció merevségét. Fontos szerepet játszanak a szerkezet azon részei is, ahol a karosszéria a különböző külső erőhatásokat veszi fel. Ilyenek mindenekelőtt a kerékfelfüggesztések csatlakozó pontjai, amelyek magasfokú helyi szilárdságuknak köszönhetően kevéssé érzékenyek a motorok és az útfelület felől érkező különböző gerjesztésekre.

A test- és léghangok hatékony mérséklése érdekében a mérnökök zajszigetelő és -elnyelő anyagok különleges együttesét alkalmazták az Audi e-tron esetében. A karosszéria konstrukciójából adódó belső nyílásait és üregeit következetesen leszigetelték, illetve feltöltötték, a kerékjáratokat például a kerék közvetlen környezetében hangelnyelő burkolattal látták el. A meghatározó felületek emellett speciális bevonatot kaptak, amelynek hatása a lemezek kisebb mértékű rezgésében mutatkozik meg. A homlokfalon komplex többrétegű bevonat tompítja az autó eleje felől az utastérbe lépő hangokat, de a hátsó hajtással kialakított újszerű járműarchitektúra okán hátul is hasonló megoldást alkalmaztak a tervezők. Az utastérben célzottan kialakított komponensek, például hátsó felületükön habbevonatú szőnyegek gondoskodnak a csendes és nyugodt környezetről az Audi e-tron fedélzetén.

Az Audi e-tron kínálta kellemes és pihentető atmoszféra másik fontos tényezője a fejlett aeroakusztika. Elvileg 85 kilométer/órás tempó felett minden autóban a szélzajok kerülnek előtérbe, az Audi e-tron ajtószigetelései, külső visszapillantó tükrei és vízelvezető csatornái intenzív finomhangolásának eredményeképpen azonban e hangok igen gyengék maradnak és alig jutnak el a bennülőkhöz. Az utasok még nagy sebességeknél is kényelmesen beszélgethetnek. Az első szélvédő már alapkivitelben kettős üvegezésű, de kívánságra az oldalablakok is rendelhetők akusztikai üvegezéssel.

 

Térhangzás, akárcsak a koncertteremben – a Bang & Olufsen hangrendszere

Az extrafelszerelésként rendelhető térhangzású Bang & Olufsen Premium Sound System további akusztikai különlegességgel ruházza fel az Audi e-tron utasterét. Az A-oszlopokba építve egy-egy kisméretű hangsugárzó állítja elő a magasság térdimenzióját, a zene így pontosan úgy szólalhat meg, ahogyan eredetileg rögzítették – azaz mesterséges effektek nélkül. E technika mögött különleges algoritmus rejtőzik, amelyet az Audi az erlangeni Fraunhofer Intézettel közösen fejlesztett ki, s amely sztereo vagy 5.1-es felvételekből számítja ki a harmadik térbeli dimenzió adatait és dolgozza fel a 3D-hangszórók számára.

A Bang & Olufsen Premium Sound System „szíve” magas hatásfokú erősítője, amely 705 watt teljesítménnyel összesen 16 hangsugárzót vezérel. Néhány – például az A-oszlopok 3D-hangszórói, illetve a D-oszlopok surround-hangsugárzói – neodímium mágnesekkel készül, amelyek különösen könnyűek, így kis torzításúak. Összességében kimondottan könnyed és nagyfelbontású hangzáskép állítható elő. Az első ajtók mélysugárzói önálló házban működnek, így a környező kárpitelemek kisebb gerjesztést kapnak és kevésbé veszik át rezgéseit, ami jelentősen javítja a hangminőséget és mérsékli a kifelé irányuló hangterjedést. A hangszórók szigetelése emellett pontos és telt basszusokról is gondoskodik.

 

Jobb észlelhetőség – technikai stílusú, futurisztikus hang

Észak-Amerika és Ázsia egyes országaiban jogszabály írja elő az elektromos autók alacsony sebességeknél kibocsátandó mesterséges hangját, amelynek országtól függően 32, illetve 20 kilométer/óráig kell egyértelműen hallhatónak lennie, majd a sebesség növekedésével fokozatosan halkul el. Az Audi e-tron technikai stílusú, futurisztikus hangját kisméretű szabályzóegység generálja, s a jobb oldali kerékjáratban elhelyezett hangszóró szólaltatja meg, így segítve az autó hatékonyabb észlelését. Tolatáskor hangereje megnő, hogy hátul is jól hallható legyen.

 

Kezelés- és kijelzőtechnika

 

A 360 fokos élmény víziója – az Audi e-tron a következő lépés

Audi Aicon show-modelljével a négykarikás prémiummárka 2017-ben, a Frankfurti Nemzetközi Autószalonon (IAA, Frankfurt am Main) mutatta be a jövő utasteréről alkotott részletes vízióját. Ennek alapvető eleme a digitális kijelző- és kezelési koncepció, amely a vezetőt és utasait körülvéve igény szerint különbözőképpen pozícionálható.

Első lépését már 2014-ben, Audi TT modelljével megtette a márka ezen az úton, a kompakt sportautó ugyanis az első sorozatgyártású modellként készült az Audi virtual cockpit műszeregységgel. 2017-ben az A8 negyedik generációjában az Audi teljes egészében új fejlesztésű kezelési koncepciót mutatott be.

Az új rendszer két érintőképernyőjével a felhasználók okostelefonjukon rögzült kezelési szokásait veszi alapul, az autóbeli kényelmes használatról érintésbeli és akusztikai visszajelzések gondoskodnak. Az Audi e-tron azonban még egy lépéssel továbbfejleszti e digitális kezelési koncepciót – a virtuális külső visszapillantó tükrökkel.

 

Világpremier sorozatgyártású autóban – a virtuális külső visszapillantó tükrök

Az Audi e-tron első ízben kínálja sorozatgyártású autóként a virtuális külső visszapillantó tükrök technikáját, amely nem csupán az újszerű műszaki megoldás élményével, hanem a kényelem és biztonság terén egyaránt számos praktikus előnnyel szolgál. A lapos kialakítású tartók hatszögletű végén egy-egy 1280 x 1080 pixel felbontású, kisméretű kamera működik. A párásodást és a jegesedést fűtőfunkció előzi meg, bármilyen időjárási viszonyok között jó látást biztosítva. Amint valamelyik kamera szennyeződést érzékel, automatikusan aktiválja fűtési funkcióját, emellett – amennyiben további tisztítást igényel – figyelmeztetés jelenik meg a kombinált műszeregységen.

A kamerák a környezeti fényviszonyoknak megfelelően – például alagútban haladva – képük fényerejét is automatikusan szabályozzák. A „tükörtartók” LED-technikájú irányjelzőt és kívánságra felülnézeti (Top View) kamerát is magukban foglalhatnak. A virtuális külső visszapillantó tükrök 15 centiméterrel csökkentik az autó szélességét a hagyományos megoldáshoz viszonyítva, s hozzájuk hasonlóan manuálisan be is hajthatók.

A kamerák képe digitálisan feldolgozva a műszerfal és az ajtókárpit átmeneténél elhelyezett, 1200 x 800 pixel felbontású, kontrasztos OLED-kijelzőkön jelenik meg. E képernyők harmonikusan illeszkednek a cockpit teljes szélességében végighúzódó wrap-around motívum ívébe. A hét col képátlójú kijelzők közelítésérzékelő funkcióval is rendelkeznek: amint a felhasználó ujjával felületükhöz közelít, különböző szimbólumok jelennek meg, amelyekkel a vezető érintés útján választhatja ki az egyes beállításokat. Ily módon a kép egyrészt igény szerint eltolható és a kívánt látómezőhöz igazítható, másrészt pedig ki is nagyítható. A vezető az utasoldali visszapillantó kamera képét is saját kijelzőjén állíthatja.

A virtuális visszapillantó tükör működése különböző menethelyzetekhez is igazítható, így növelve tovább a biztonságot. A vezető háromféle nézet közül választhat az MMI-rendszerben: autópálya, bekanyarodás és parkolás. A rendszer önműködően vált az egyes megjelenítések között. Az autópálya-nézet akkor jelenik meg, ha az autó átlépi a 90 kilométer/órás sebességet és a navigációs adatok is jelzik, hogy épp autópályán közlekedik. A rendszer ekkor ráközelít a látómezőre (zoom +), hogy jobban becsülhetővé váljanak a nagy sebességek, a járművek pedig ennek megfelelően nagyobbnak látszanak a kijelzőn. Amikor a vezető kanyarodási szándékát jelzi vagy sávváltáskor használja az irányjelzőt, a kanyarodás/irányjelző-nézet a megfelelő irányba bővíti a képet, így csökkentve a holttér nagyságát. Amint a vezető hátramenetbe kapcsol, az útpadka-nézet segíti a manőverezést és a parkolást. A látómező ekkor – a hagyományos visszapillantó tükrök automatikus süllyesztéséhez hasonlóan – lefelé bővül és a rendszer távolítja a képet (zoom –). A kijelzők érzékelői a környezet fényviszonyainak megfelelően automatikusan állítják a kijelzők fényerejét, amit a vezető az MMI-rendszerben egyéni igényei szerint, manuálisan is megtehet.

Mivel a kameraházakba integrált LED-technikájú irányjelzők nem láthatók a vezető számára, a belső képernyők grafikus módon jelzik a működő irányjelzőt, de a sávváltást segítő rendszer és a kiszállás-figyelmeztetés jelzései is megjelennek a virtuális külső visszapillantó tükrök utastérbeli kijelzőin. Az irányjelző működését a monitorszegély zöld kontúrja jelzi. Ha a sávváltást segítő rendszer épp a holttérben tartózkodó vagy hátulról gyorsan közelítő járművet érzékel, a képernyők belső oldalán sárga szegély tűnik fel. Amennyiben a vezető ennek ellenére kiteszi az irányjelzőt, e kontúrvonal erősebbre váltva, gyors egymásutánban négyszer felvillan. A kiszállás-figyelmeztetés által veszélyesnek ítélt szituációt érzékelve a kijelzők szegélye – a figyelmeztetés szintjétől függően – ugyancsak sárgára vált, illetve villog.

 

Figyelmes beszélgetőpartner és érintésbeli visszajelzések – a kezelési koncepció

Mint az Audi minden felsőkategóriájú modellje, az Audi e-tron is az MMI touch response kezelési rendszert alkalmazza, amelynek két nagyméretű és nagyfelbontású képernyője – a felső 10,1, az alsó 8,6 col képátlóval – csaknem minden hagyományos kapcsolót és szabályzót helyettesít. A kezelés így gyors és biztos: amint a felhasználó egy-egy funkciót aktivál ujjával, a rendszer érintésbeli és akusztikai („klick”) visszajelzéssel erősíti meg.

A vezető a felső képernyőről vezérelheti az infotainment-rendszert, a telefont, a navigációt és a specifikus e-tron beállításokat, utóbbiak között a töltési időt (timer) és a fékezési fázisok alatti energia-visszatáplálás (rekuperáció) kívánt módját is megadhatja. Az alsó monitor a szöveges adatbevitel, illetve a kényelmi funkciók és a légkondicionálás kezelését szolgálja, amely során a vezető csuklója mindvégig kényelmesen, az integrált kéztámaszon pihenhet. A menüstruktúra az okostelefonokéhoz hasonlóan intuitív, logikus és egyszerű, emellett szabadon konfigurálható kedvenc- illetve nyitóképernyőket is kínál.

A két érintőképernyő kezelése mellett a természetes hangvezérléssel is funkciók sokaságát irányíthatja a vezető. Az úticélok és a médiák információi a fedélzeten is rendelkezésre állhatnak, de LTE-sebességgel a felhőből is érkezhetnek. A rendszer a szabadon megfogalmazott utasításokat is értelmezni tudja, s az okos párbeszéd-menedzser vissza is kérdezhet, javításokat is lehetővé tesz, választási lehetőségeket kínálhat és azt is kezelni tudja, ha a szavába vágnak.

 

Mindenkor a lehető legtájékozottabban – navigáció és Audi connect

A német piacra már alapkivitelében az MMI Navigációs rendszer plusz berendezéssel érkezik az Audi e-tron. E csúcs-médiaközpont a különösen gyors LTE Advanced adatátviteli szabványt is támogatja, az utasok mobil eszközei számára pedig WLAN-hotspotot is tartalmaz. A navigációs rendszer a korábbi útvonalak alapján intelligens úticél-javaslatokat is tesz, az egyes útvonalak számítása pedig a fedélzeten, illetve – a teljeskörű közlekedési helyzet valós idejű adatainak felhasználásával – a HERE térkép- és navigációs szolgáltató szerverein is történet.

Az e-tron útvonaltervező ideális módon egészíti ki a navigációs rendszert, az MMI-rendszeren keresztül az autóban, a myAudi App segítségével pedig okostelefonról is igénybe vehetik az ügyfelek. A megfelelő útvonalat mindkét esetben a szükséges töltési pontokkal kiegészítve jeleníti meg a navigáció, amelyhez az akkumulátor töltöttségi szintjét és a pillanatnyi közlekedési helyzetet is tekintetbe veszi, a várható érkezési időbe pedig a szükséges töltési időtartamokat is beleszámítja. Az e-tron útvonaltervező adatbázisa Európa-szerte a legtöbb egyenáramú (DC) és váltakozóáramú (AC) töltőállomást is tartalmazza. Az útvonaltervező az egyes állomások teljesítményéről és – megfelelően csatlakoztatott töltők esetén – a pillanatnyi foglaltságáról, illetve esetleges meghibásodásáról is szolgál információkkal. Menet közben az Audi virtual cockpit kijelzőfelületén és a felső MMI touch response képernyőn részletes adatok láthatók az épp rendelkezésre álló hatótávról. A töltéstervezés folyamatosan a pillanatnyi körülményekhez igazodik: ha például az eredetileg kiválasztott egyenáramú töltőállomás nem áll éppen rendelkezésre, alternatív javaslattal szolgál. Az autóbeli megjelenítéssel párhuzamosan a myAudi App révén az okostelefonon is fut a töltéstervezés, s aktív töltési folyamat közben a még hátralévő időt és az akkumulátor pillanatnyi töltöttségi szintjét jelzi. Az ügyfélnek kívánságra push-üzenet jelezhet, amint folytathatja útját.

A myAudi App segítségével az Audi e-tron töltését és előzetes klimatizálását is igény szerint megtervezhetik az ügyfelek, majd a távolból irányíthatják és felügyelhetik. A kívánt indulási időhöz például timer-funkció is rendelhető, így az elektromos hajtásrendszerű SUV-modell feltöltött akkumulátorral és/vagy előzetesen klimatizált utastérrel állhat készen az adott időpontra. Első ízben nyílik lehetőség az autó egyes zónáinak célzott légkondicionálására, a hideg téli napokon pedig okostelefonról is aktiválható az ülés, a kormánykerék és a hátsó szélvédő fűtése. Az okostelefonos alkalmazás emellett a töltési és menetidőket is feltünteti. Az autóval folytatott kommunikáció integrált LTE-modulon keresztül zajlik, amely az Audi e-tron esetében az alapfelszereltséget bővíti.

Mindezeken túl az Audi-flotta kollektív intelligenciáját felhasználó Car-to-X szolgáltatások is támogathatják a vezetőt. A megfelelően felszerelt gépkocsik jelentik az egyes be- és kiparkolásokat, így bizonyos városokban a szabad parkolóhelyekre vonatkozó előrejelzések is adhatók az utcákon haladva. A flotta autói emellett kölcsönösen figyelmeztethetik egymást a veszélyes helyekre, például ködfoltokra vagy jeges útszakaszokra, és jelenthetik az aktuális sebességkorlátozásokat is.

 

Full-HD felbontás – az Audi virtual cockpit

Az Audi e-tron digitális kijelző- és kezelési koncepcióját a szériafelszereltséghez tartozó Audi virtual cockpit teszi teljessé, amely a multifunkciós kormánykerékről kezelhető. Különösen nagy, 1920 x 720 pixel – azaz Full-HD – felbontású kijelzőfelületén új e-tron-specifikus grafikákat jeleníthet meg. A vezető kétféle üzemmód közül választhat: a hagyományos nézetben a powermeter és a sebességmérő nagyméretű körműszer formájában jelenik meg, míg az infotainment-móduszban ezek kisebbek, és a navigációs térkép kerül a középpontba. Ha az ügyfél az extrafelszerelésként rendelhető Audi virtual cockpit plus technikáját választja egy további nézet is rendelkezésére áll, amely a powermeterre összpontosít. Kívánságra a Head-up kijelző teszi teljessé a kijelzőtechnikát, amely a fontos információkat közvetlenül a szélvédőre vetítve biztosít kiváló áttekintést a vezető számára.

Bejelentkezés a hírlevélhez

Hírlevelünkkel rendszeresen információkat kap autókereskedésünkről és exkluzív ajánlatainkról.

A megadott adatok hibásak. Próbálkozzon újra.

Kérjük, válasszon megszólítást!

Sajnos a hírlevél regisztrációval kapcsolatosan probléma merült fel. Kérjük, próbálkozzon újra később.

checkbox_default

Köszönjük!

Sikeresen feliratkozott hírlevelünkre.

Küldünk Önnek egy levelet, amely tartalmaz egy megerősítő hivatkozást, melyet el kell fogadnia a regisztráció véglegesítéséhez.